"Enter"a basıp içeriğe geçin

Proje Hakkında

SPECIAL EDUCATION REQUIRES EFFORT

(ÖZEL EĞITIM EMEK İSTER PROJESI)

Referans No: TREESP2.1.IQSES/242

Proje Özeti

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında Bütünleştirici Eğitim için Özel Eğitim Hizmetlerinin Kalitesinin Artırılması (IQSES) Hibe Programı uygulanmaktadır.  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı Milli Eğitim Bakanlığı’dır.

Özel Eğitim Emek İster projesi, program kapsamında; Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yürütülmektedir. Projenin toplam bütçesi 134.697,21 Avro olup, bu tutarın 17.631,86 Avro’luk kısmı Bingöl Üniversitesi‘nin eş finansman katkısıdır.

Projenin amacı, Özel eğitim hizmetlerinin kalitesini, dijital içerik tasarımları ve eğitimler üzerinden geliştirerek bu alanda ihtiyaç duyulan donatıları sağlamak ve alan araştırmaları yoluyla kısa ve orta vadeli eylem planları oluşturmaktır. Yürütücülüğünü Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğretim Görevlisi Mahmut BUYANKARA’nın yaptığı projenin süresi 16 ay olup bu hibe programına yapılan 400 başvuru arasından başarılı olan 43 projeden biridir.

Projenin faaliyetlerini ve beklenen sonuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Özel eğitim konusunda öğretmen yeterliliklerinin artırılması için “Öğretmenlere Yönelik Olarak Çalışma Kitapları ve Dijital İçerikler Oluşturma”, destek eğitimi ve kaynaştırma/bütünleştirme sınıflarına giren 600 öğretmene “Kaynaştırma ve Bütünleştirme Eğitimi” verilmesi, 70 öğretmene “Dil Terapisi Eğitimi” verilmesi, 70 öğretmene özel eğitimin farklı alanları arasındaki farkı azaltmaya yönelik eğitim verilmesi,

2- Engelli öğrencisi bulunan ailelerin özel eğitim konusunda farkındalıklarının artırılması için engel türlerine uygun olarak iletişim, sosyalleşme ve mahremiyet eğitimlerinin verilmesi,

3- Özel eğitim hizmetlerinin etkili bir şekilde sürdürülmesi için 27 okulun destek eğitimi odalarının donatımı,

4- Bingöl’de özel eğitimin mevcut durumu ve iyileştirme yollarının geliştirilmesi için alan uzmanları, özel eğitim ve kaynaştırma öğretmenleri, ilgili aileler, RAM ve Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcilerinde oluşan katılımcılarla, bir çalıştay düzenlenmesi. Ayrıca Özel eğitimin mevcut durumu, tarafların yaklaşımları, sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir “Özel Eğitim Araştırma Raporu ve Eylem Planı” hazırlanması planlanmaktadır.

Proje kapsamında

  • 600 öğretmen ve 200 aileye eğitim verilmiştir.
  • Bir araştırma raporu hazırlanmış ve basılmıştır.
  • 27 okulun destek eğitimi odası donatılmıştır.
  • Öğretmenlere yardımcı eğitim materyali olarak 5 kitap hazırlanmış ve basılarak dağıtılmıştır.
  • Derse yardımcı 70 adet dijital içerik hazırlanmış öğrencilerin, öğretmenlerin ve ailelerin erişimine açılmıştır.

Adres: Bingöl Üniversitesi Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi

Bingöl Üniversitesi TTO Binası Zemin Kat      

 Web: https://proje.bingol.edu.tr/

          https://ozelegitimemekister.com/