"Enter"a basıp içeriğe geçin

Proje Nihai Raporu

 ANNEX VI

FINAL NARRATIVE REPORT

 

  •     This report must be completed and signed by the contact person of the coordinator.
  •     The information provided below must correspond to the financial information that appears in the financial report.
  •     Please complete the report using a typewriter or computer.
  •     Please expand the paragraphs as necessary.
  •     Please refer to the special conditions of your grant contract and send one copy of the report to each address mentioned.
  •     The contracting authority will reject any incomplete or badly completed reports.
  •     Unless otherwise specified, the answer to all questions must cover the reporting period as specified in point 1.6.
  •     Please do not forget to attach to this report the proof of the transfers of ownership referred to in Article 7.5 of the general conditions.

 

Table of contents

List of acronyms used in the report

 

  1.   Description

1.1.        Name of coordinator of the grant contract: Bingöl Üniversitesi

1.2.        Name and title of the contact person: Öğr. Gör. Mahmut BUYANKARA

1.3.        Name of  beneficiary(ies) and affiliated entity(ies) in the action: Bingöl Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Bingöl Belediyesi

1.4.        Title of the action: Special Education Requires Effort

1.5.        Contract number: TREESP2.1.IQSES/242  

1.6.        Start date and end date of the action: 01/11/2021-28/02/2023

1.7.        Target country(ies) or region(s): Türkiye, TRB1, Bingöl

1.8.        Final beneficiaries &/or target groups[1] (if different) (including numbers of women and men):

Target groups: 300 Öğretmen, 200 Aile,100 engelli çouk, 10 Okul

Final beneficiaries: Bingöl MEM, RAM, Engelli Aileleri 300 kişi, Engelli Çocuklar 400 kişi, Engelli STK’ları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlüğü(ASPİM)

1.9.        Country(ies) in which the activities take place (if different from 1.7): Türkiye

 

2.Assessment of the implementation of action activities and its results

2.1.    Executive summary of the action

Please give a global overview of the action’s implementation for the whole duration of the project

Referring to the updated final logical framework matrix[2] (see point 2.3. below), describe the level of achievement of the outcome(s) on both the final beneficiaries &/or target group (if different) and the situation in the target country or target region which the action addressed.

Please explain if the intervention logic has proved to be valid, including with the possible changes and their justifications presented in earlier reports, comment the likeliness of reaching the final target(s) related to the impact in a near future (specify).  

Please indicate any modification that have be brought to the Logical framework matrix since the start of the Action and explain briefly why (complete explanation should be placed in the 2.2 section under the relevant level considered: outcomes, outputs, activities).

 

Proje için Bingöl Üniversitesi rektörlük binasında uygun bir ofis oluşturulmuş ve iki tam zamanlı (koordinatör ve sekreter), iki de yarım zamanlı (aistan ve muhasebeci) personel görevlendirilerek çalışmalar yürütülmüştür. Sözleşmede belirtilen faaliyetlerin tamamı sözleşme makamıyla (İKG-PRO) iş birliği içerisinde gerçekleştirilmiş ve başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır. (Bu dokumanda sözleşme kavramı ile başvuru paketinde yer alan başvuru formu, bütçe, mantıksal çerçeve ve İKG-PRO ile yapılan diğer sözleşme dokümanları kastedilmektedir). Bununla bağlantılı olarak beklenen sonuçlar ve projenin özel amacına büyük oranda ulaşılmıştır diyebiliriz. Proje ana metninde ifade edilen ancak bütçe müzakereleri sürecinde doğrudan öğrencilere yönelik faaliyet içerdiği ve bu nedenle başvuru rehberine uymadığı için projeden çıkarılan ve dolayısıyla uygulanmayan “Faaliyet 3.1 Aile Çocuk Akademisi” (Bkz. 5. değişiklik) dışındaki tüm faaliyetler esasına uygun bir şekilde icra edilmiştir. Diğer bir husus proje iştirakçilerimizden olan Özel Eğitimciler Derneği (ÖZDER) Bingöl Şubesi’nin proje değerlendirme sürecinde kapanmış olmasıdır (Bkz. 5. değişiklik). ÖZDER’e yüklenen rollerin çoğu Faaliyet 3.1 ile ilişkili olup kalan roller, RAM’a devredilerek yerine getirilmiştir. Ayrıca derneğin eski başkanı ve bazı üyelerinin proje uygulama sürecine gönüllü destek verdiğini belirtmek gerekir.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar ile mantıksal çerçevede belirtilen göstergelere büyük oranda ulaşılmıştır. Projenin özel amacıyla ilgili olarak özel eğitim ve kaynaştırma öğrencileri için belirtiğimiz ilk gösterge; devamsızlık oranlarını %11’den %7’ye düşürmek iken projenin uygulandığı il merkezindeki verilere göre bu oran %6,72 olarak hedeflenenin üstünde gerçekleşmiştir. İkinci gösterge öğrenci başarılarıyla ilgili olup 2019-2020 eğitim yılında söz konusu öğrencilerinin 55 olan not ortalamasının proje sonunda 70’e çıkarılması hedeflenmiş ve 2022-23 yılı 1. Dönem sonu verilerine göre 67 not ortalamasına ulaşılmıştır. Bu sonuçlarla projenin özel amacına ulaştığını söylemek mümkündür.

Beklenen sonuçlarla ilgili göstergelere baktığımızda; proje başlangıç hedefi olan 300 öğretmen yerine 605 öğretmene ulaşılmıştır. Bunda faaliyet 1.2 deki öğretmen eğitimlerinin 250 kişi x 60 saat eğitim görmesi yerine 500 kişi x 30 saat eğitim verilmesine ilişkin değişiklik (Bkz. 9. Değişiklik Bildirimi) ve 50 öğretmen yerine 70 öğretmene “dil terapisi” eğitimi verilmesine yönelik değişiklik (Bkz.10. Değişiklik Bildirimi) etkili olmuştur. Dolayısıyla göstergemizi 570 öğretmene eğitim verilmesi şeklinde revize ettiğimizde, belirtilen sayının üzerinde öğretmene (35 kişi) ulaşıldığı görülecektir. Detayları aşağıda verilen her iki eğitime de hedeflenenden fazla kişi katılmıştır.

Proje boyunca yapılan çalışmalar ile başvuru formunda taahhüt ettiğimiz aşağıdaki beklenen sonuçlarına ulaşılmıştır.

1-      Kaynaştırma ve özel eğitim öğretmenlerinin nitelikleri artırılmış ve bu gruba yönelik eğitim materyalleri geliştirilmiştir (5 farklı öğretmen kitabı ve 70 dijital içerik).

2-      Verilen eğitimler, çalıştay ve toplantılar ile en az 200 ailenin özel eğitim hizmetleri konusundaki farkındalığı artmıştır. Yapılan iki aile eğitimine toplam 375 kişi katılım sağlamıştır.

3-      Proje kapsamında hedeflenen 10 okul donatımı yerine toplam 27 okul donatılarak (Bkz. 10. değişiklik) proje hedefi oldukça aşılmıştır. Bu yolla özel eğitim hizmetlerinin etkili bir şekilde sunumu teşvik edilmiştir. İlgili geri dönütler oldukça sevindiricidir.

4-      Yapılan özel eğitim araştırması ile ilimizdeki özel eğitim hizmetlerinin mevcut durumu ve iyileştirme yolları ortaya konmuş. Yöneticiler, karar vericiler ve ilgili aktörler için bilimsel bir rehber doküman oluşturulmuştur. 

  

2.2. Results and activities

  1. RESULTS

The narrative report should be based on the monitoring and evaluation system set up using as a basis the Logical framework matrix. As such, narrative reports must inform all the indicators defined in the logical framework. Monitoring and/or evaluation reports relating to the performance of the Action shall be used and mentioned in the narrative report. All the monitoring and/or evaluation reports shall be submitted to the Commission with the Final narrative report.

What is your assessment of the results of the action so far? Include observations on the performance and the achievement of outputs, outcomes and impact and whether the action has had any unforeseen positive or negative results.

Explain how the Action has mainstreamed cross-cutting issues such as promotion of human rights,[3] gender equality,[4] democracy, good governance, children’s rights and indigenous peoples, youth, environmental sustainability[5] and combating HIV/AIDS (if there is a strong prevalence in the target country/region).

Referring to the final updated logframe matrix (see point 2.3. below) please comment the level of achievement of all the results on the basis of the corresponding current value of the indicators and all the related activities implemented during the reporting period.

–    the level of achievement on the basis of the corresponding baseline, target and current value of the indicators, making reference to the assumptions and risks defined in the Logical framework

–    the activities covered and implemented. Activities should be linked to corresponding output(s) through clear numbering.

 

Outcome:

“Özel eğitim öğrencilerinin eğitim gereksinimlerini, yapılacak öğretmen eğitimleri ve oluşturulacak ortak mekanlar üzerinden etkin bir şekilde karşılayarak, bu alanda başarılı teknikleri uygulamak ve araştırmalar yaparak mevcut durumu iyileştirmek.”

Projenin özel amacıyla ilgili olarak özel eğitim ve kaynaştırma öğrencileri için iki gösterge kullanılmıştır. Göstergeler projenin hazırlandığı 2019-20`eğitim yılına aittir. Proje sunumunda bitimine kadar aradan geçen 3,5 yıllık süre içerisindeki verilere göre önemli oranda bir iyileşme olmuştur. Bunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın destek eğitimi sınıflarının sayısını artırması, özel eğitim öğretmeni sayısının artması ve özel eğitime yönelik diğer desteklerle birlikte, projenin de etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Bu amaçla projede belirtiğimiz ilk gösterge; devamsızlık oranlarını %11’den %7’ye düşürmek iken projenin uygulandığı il merkezinde uyarlanmış verilerle bu oran %6,72 olarak hedeflenenin üstünde gerçekleşmiştir. İkinci gösterge öğrenci başarılarıyla ilgili olup 2019-2020 eğitim yılında söz konusu öğrencilerinin 55 olan not ortalamasının proje sonunda 70’e çıkarılması hedeflenmiş ve 2022-23 yılı 1. Dönem (güz) sonu verilerine göre 67 not ortalamasına ulaşılmıştır. Hedeflenenin biraz altında bir not ortalamasına ulaşmakla birlikte ortalama 12 puanlık bir artış önemli bir başarı olarak görülebilir.

 

Outputs

Beklenen Sonuç 1.  “Özel eğitim konusunda öğretmen yeterliliklerinin artırılması” Faaliyet 1.2 Kaynaştırma sınıflarında derse giren sınıf ve branş öğretmenlerinin ve Faaliyet 1.3 – 1.4 ile ilgili olan özel eğitim öğretmenlerinin niteliklerinin artırılması amacıyla birer haftalık eğitimler gerçekleştirilmiştir. 520 kaynaştırma sınıf ve branş öğretmeni ve 85 özel eğitim öğretmeni olmak üzere toplam 605 kişi 30-40 kişilik gruplar halinde ve birer hafta eğitim görmüştür.

Yine bu beklenen sonucu gerçekleştirmek amacıyla ilkokul öğretmenlerine yönelik olarak Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Fen Bilgisi ve Uygulamalı Davranış Analizi isimli beş kitap geliştirilmiş ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Ayrıca eğitime yardımcı kaynak olması için 70 adet dijital içerik geliştirilmiş ve öğretmenlerin paylaşımına açılmıştır.

Beklenen Sonuç 2.Ailelerin özel eğitim konusunda farkındalıklarının artırılması” “Faaliyet 2.1 Aile Eğitimleri” kapsamında engelli çocukları bulunan ailere yönelik “Mahremiyet ve cinsel istismara karşı korunma yolları” ile “İletişim ve sosyalleşme” konularında, ulusal düzeyde uzman kişiler tarafından, birer günlük eğitim verilmiş ve toplam 375 kişi bu eğitimlere katılım sağlamıştır. Bu eğitimlerin yanı sıra projenin açılış toplantısı, çalıştay ve araştırma raporunun hazırlanması sürecinde aileler aktif rol almış projeye dahil edilmişlerdir. Projenin eğitim ve toplantıları üzerinden en az 200 aileye ulaşılmakla birlikte dolaylı olarak daha fazla kişiye ulaşıldığını özel eğitim hizmetleri konusundaki farkındalıklarının arttığını söylemek mümkündür.

Beklenen Sonuç 3. Profesyonel destek eşliğinde çocukların yetenekleri doğrultusunda eğitim görmeleri ve aileleriyle kaliteli zaman geçirmeleri:

Bu beklenen sonuç, aile çocuk akademisiyle ilgili faaliyetlerin projeden çıkarılmasıyla birlikte (Bkz. 5. değişiklik) şu şekilde yeniden formüle edilmiştir: “Özel eğitim hizmetlerinin etkili bir şekilde sürdürülmesi için okul donatımlarının sağlanması.” Bu amaçla sözleşmede hedeflenen 10 okul donatımı yerine il MEM’in talebi ve bütçe imkanlarının el vermesi neticesinde toplam 27 okul donatılarak (10. değişiklik) proje hedefi oldukça aşılmıştır.

Beklenen Sonuç 4. Bingöl’de özel eğitimin mevcut durumu ve iyileştirme yollarının geliştirilmesi:

          Bu beklenen sonucu gerçekleştirmek amacıyla ilgili tarfların bir araya geldiği ve toplam 160 kişinin katıldığı bir çalıştay düzenlenmiş sonuçları özel eğitim araşrımasında ve proje raporlarında kullanılmış kamuoyuyla paylaşılmıştır.

          Yine bu beklen sonuç için bir özel eğitim araştırması gerçekleştirilmiştir. Yapılan özel eğitim araştırması ile ilimizdeki özel eğitim hizmetlerinin mevcut durumu ve iyileştirme yolları ortaya konmuş. Yöneticiler, karar vericiler ve ilgili aktörler için ekinde eylem planı da olan 120 sayfa hacminde bilimsel bir rehber doküman oluşturulmuş ve ilgili kesimlere dağıtılmıştır.

 

  1. ACTIVITIES

Activity 1.1.1. 

Please explain any problems (e.g. delay, cancellation, postponement of activities) which have arisen and how they have been addressed (if applicable)

Please list any risks that might have jeopardised the realisation of some activities and explain how they have been tackled.

Hazırlık faaliyetleri:

a- Tanıtım materyalleri olşturma:

Tanıtım materyallerinin içeriği proje ekibi tarafından oluşturulmuş ve yüklenci eliyle tasarım ve basımı yapılmıştır. Süreç içerisinde herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Proje uygulama sürecinde bilboard, broşür ve davetiye gibi benzer materyaller olduğu  için afiş hazırlamaya gerek görülmemiştir. Ayrıca 5 adet hazırlanması öngörülen “rull up”ların fazla olacağı düşünülmüştür. Bunların yerine sözleşmede belirtilmeyen “kırlangıç”, “örümcek tanıtım panosu”, “bez çanta” ve “proje ofisi tanıtım tabelası” eklenmiştir (Bkz. 6. Değişiklik). 

Toplam 12 farklı materyal belirtilen sayılarda basılmıştır: Notepads; 700 units, Pencil; 1000 units, Brochure; 1000 units, Roll up: 2 units, Branda Afiş hazırlama 4 adet toplam 14 metre, Renting billboards: 100 billboards, T-shirt: 500 units,  Swallowtail: 7 pcs., Spider Info Board: 1 unit, Promotion Sign: 1 unit, Bag: 700 units.

“Proje Matikte Faaliyet Planı ve Gelişmeler/Activity Plan bölümünde[6] a- Creating promotional materials başlığında yer alan ekler: ilgili doküman fotoğrafları, proje ekibi onayları ve CV’leri”

b- Açılış Toplantısı:

Projenin ikinci ayında yapılması planlanan toplantı satınalma süreci ve tanıtım materyallari hazırlığının uzaması nedeniyle (Bkz. 5. değişiklik) ertelenmiş ve projenin beşinci ayında yapılmıştır.

Yapılan toplantıya geniş bir katılımcı kitlesi davet edilmiştir. İldeki idari mülki erkân, ilgili STK temsilcileri, işveren örgütleri, Engelliler ve aileleri, basın kuruluşları ve proje taraflarının (başvuru sahibi, eşbaşvuran, iştirakçiler) üyelerinin katılımıyla toplam 152 kişilik bir toplantı düzenlenmiştir (Katılımcılar için davetiye basılmış olup örneği ektedir.) Üniversitenin Enstitü binasında “Fuat Sezgin Salonunda” yapılan toplantı için hibe görünürlük kurallarına uygun bir dizayn yapılmıştır. Açılıştan sonra üniversite adına Rektör yardımcı Prof.Dr İbrahim Yasin Erdoğan ve İl MEM adına müdür vekili Yusuf Tokuş konuşma yaptıktan sonra proje koordinatörü tarafından proje sunumu yapıldı. Katılımcılara yönelik yemek ikramından sonra toplantı sona erdi.

“b Opening Meeting Başlığı Altında Yer Alan Ekler: Katılımcı imza listeleri, Toplantı Tutanağı, Fotoğraflar, Toplantı sunusu”

1.1   Öğretmenler için çalışma kitapları ve djital içerik oluşturma:

Özel eğitim konusunda uzman bir ekip tarafından, ilkokul düzeyi için belirli kazanımlara yönelik etkinlikler içeren, uygulamalı, interaktif etkinliklerin bulunduğu 5 farklı etkinlik kitabı hazırlanmıştır. Her biri ayrı kazanımlara yönelik olmak üzere öğrenciler için 70 adet djital içerik oluşturulmuştur. Çalışmalar yüklenici firmalar üzerinden yapılmıştır. Kitapları hazırlayan ekibin daha önce benzer çalışmalar yapmış, alanında deneyimli akademisyen ve/veya eğitimcilerden oluşması sağlanmıştır.

Hazırlanan 5 kitap konularının sözleşmede; Öz bakım becerileri, Toplumsal uyum becerileri, Dil konuşma ve alternatif iletişim becerileri, Kavram öğretimi ve Uygulamalı davranış analizi olacağı belirtilmiştir. Ancak Covid 19 sürecinde belirtilen konularda MEB tarafından çeşitli materyallerin üretilmiş olması değişiklik yapma ihtiyacını doğrumuş ve tematik uzmanın da görüşü alınarak 7 nolu değişiklikle bunların ilk dördü yerine matematik, türkçe, hayat bilgisi ve fen bilgisi etkinlik kitaplarının hazırlanması kararlaştırılmıştır. Kitap hazırlama işini üstlenen ekibin djital içeriklerin belirlenmesi ve içeriğine karar verilmesi noktasında danışmanlık yapması istenmiştir. 

Ayrıca djital içerik ve kitap hazırlama işinin farklı nitelikte olması nedeniyle proje matik üzerinden, sözleşme yöneticisinin uygun görüşü de alınarak, idaremizin mevzuatı çerçevesinde bu iki santın alma bölünmüş ve djital içerik hizmeti ayrı bir satın alma ile yapılmıştır. Buna ilişkin olarak kalemler bölünmeden önce Üniversitemiz ilgili satın alma koordiantörlüğü üzerinden yapılan satınalma işleminde ilgili satın alma duyurusuna hiçbir firma teklif vermemiştir (Bkz. Mali rapor Bütçe  kalemi 5.2.1 / buna ilişkin doküman ektedir). Dolayısıyla satın almanın bölünmesinin daha uygun olacağı kararlaştırılmıştır.

Hazırlanan taslak kitaplar ve djital içerikler MEM işbirliğiyle ilgili alan uzmanlarından oluşturulan bir komsiyon (proje dökümanında böyle bir komisyon öngrülmediği halde görülen lüzum üzerine) tarafından incelenmiş ve geri dönütler kitap hazırlama ekibine her bir kitap için ayrı ayrı bildirilmiştir.

Hazırlanan kitaplar üniversitenin https://proje.bingol.edu.tr/ web sitesinde Pdf olarak paylaşılmıştır. Dijital içerikler 09/02/2023 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiş ve ilgili kurum tarafından yapılan inceleme sonucunda 08.05.2023 tarihinde tarafımıza düzeltme önerileri iletilmiştir (ilgili yazışmalar ektedir). Gerekli düzeltmeler yapılarak bakanlığa geri gönderilecek ve EBA platformunda yayınlanacaktır. Dijital içerik ile ilgili süreç kurumumuz tarafından takip edilmekte ve olumlu bir şekilde devam etmektedir. İçerikler EBA tarafından yayınlanmadığı taktirde üniversitemiz web sitesinde yayınlanacaktır.

“1.1 Creating of workbooks and digital content for teachers Başlığı Altında Yer Alan Ekler: MEM alan uzmanlarından oluşturulan komisyon toplantı imza listeleri, fotoğrafları, hazırlanan kitapların kapak fotoğrafları. Kitaplar ayrıca kargoyla gönderilecektir.”

1.2 Öğretmen eğitimleri:

Kaynaştırma ve bütünleştirme öğrencisi olan sınıf ve branş öğretmenlerinin niteliklerini artırmak amacıyla bu eğitimler verilmiştir. Proje kapsamında yapılan 9 nolu değişiklikle 250 olan öğretmen sayısı 500’e çıkarılmıştır. Toplam 500 kişinin 30-32’şer kişilik 16 grup halinde 2021-22’ bahar dönemi ve 2022-23’ güz döneminde beşer günlük (30 saat) eğitim verilmesi planlanmıştır. Değişikliğin gerekçesi ilk 30 saatlik eğitimi alan katılımcıların çoğunun tayinle il dışına ya da başka okullara gitmesi, emeklilik durumları, isteksizliği vb. nedenlerdir. Sonuç olarak birinci dönemde 223 ikinci dönemde ise 297 olmak üzere toplam 520 öğretmene 30’ar saatten 480 saat eğitim verilmiştir ve katılımcılara katılım belgesi düzenlenmiştir (Katılımcı imza listeleri ve katılım belgesi örneği ektedir). Eğitim sunuları dijital ortamda dağıtılmış ve eğitim materyalleri fotokopi yapılarak katılımcılara verilmiştir. 

Eğitimler için gerekli uzmanlar, özel eğitim alanında en az lisans mezunu, daha önce benzer eğitimler vermiş, özel eğitim ve rehberlik branşlarındaki öğretmenlerden seçilmiştir. Katılımcı 500 öğretmen için gerekli izinler RAM aracılığıyla İl MEM’den alınmıştır. Eğitimler MEM’e bağlı okulların salonlarında verilmiştir. Katılımcılara eğitim aralarında içecek&pasta ikramında bulunulmuştur.

“1.2 Teacher Trainings, Başlığı Altında Yer Alan Ekler: Uzmanların eğitim raporları, fotoğraflar, sertifikalar, eğitim notları, sunumlar, tutanaklar ve katılımcı imza listeleri”

1.3 Dil terapisi eğitimi:

Konunun uzmanı tarafından 50 özel eğitim öğretmenine, 2 grup halinde 30’ar saat uygulamalı eğitim verilmesi planlanmıştır. Öğretmenlerden gelen yüksek talepler değerlendirilerek 10 nolu değişiklikle sayı 70’e çıkarılmıştır. Ancak katılımcıların gönüllü talebi üzerine MEM daha fazla kişinin eğitime katılmasına onay vermiş bu talep proje ekibi tarafından da uygun görülmüş bölece toplamda 85 kişi iki grup halinde eğitime katılmıştır.

Katılımcılar için gerekli izinler RAM aracılığıyla MEM’den alınmıştır. Eğitim yeri ulaşımın kolay olacağı düşünülerek çarşı merkezindeki 100. Yıl Ortaokulu’nun çok amaçlı salonu olarak belirlenmiştir. Ancak ilk grup eğitimin birinci ve ikinci günlerinde, okulda normal eğitim devam ettiği için ortamın çok gürültülü olduğu görüldüğünden, eğitim yeri değiştirilmiş ve üniversitenin Ziraat Fakültesi bünyesindeki M.Akif Ersoy toplantı salonuna alınmıştır. Eğitime devam eden katılımcılara katılım belgesi verilmiş ve eğitim süresince bir öğün yemek ile aralarda içecek&pasta ikramında bulunulmuştur. Katılımcılar sabah 8:00-12:00 arası okullarında normal derslerine girmiş/çalışmaya devam etmiştir. Öğleden sonra ise proje kapsamında verilen öğle yemeğini yedikten sonra eğitime katılmışlardır.

“1.3 Language Therapy Training Başlığı Altında Yer Alan Ekler: Uzmanın eğitim raporu, fotoğraflar, sertifikalar, eğitim notları, sunumlar, tutanaklar, ders programı ve katılımcı imza listeleri”

1.4 Alanlar arası farkı azaltma eğitimi:

Özel eğitim öğretmenliği adı altında birleştirilen alanların (işitme, görme, zihinsel engelli) arasındaki eğitim farkının azaltılması amacıyla 70 öğretmene 4 günlük eğitim verilmesi planlanmıştır. Sözleşme dökümanında bir işitme öğretmenin görme ve zihin eğitimi alması, bir zihin engelliler öğretmenin görme ve işitme eğitimi alması ve bir görme engelliler öğretmeninin işitme ve zihin eğitimi alması şeklinde planlanmış iken il MEM ve öğretmenlerin talebi doğrultusunda katılımcı öğretmenler tüm eğitimlere katılmışlardır. Sonuçta 76 kişi 5 gün eğitime katılmıştır. Sadece bir gün için (işitme ve görme eğitimi aynı gün verildiği için) bir çakışma yaşanmış ve gruptan bazıları görme eğitimine katılmıştır. Eğitimler alanında birbirinden değerli/duayen akademisyenlerce verilmiştir. 

Toplam 76 kişinin katıldığı eğitim Üniversitenin Ziraat Fakültesi bünyesindeki M.Akif Ersoy salonunda ve bir gün için görme eğitimi bir anfide verilmiştir. Eğitim, okulların yaz tatiline girmesinden sonra öğretmenler için seminer dönemi olarak tabir edilen döneme denk getirilmiş ve tam gün yapılabilmiştir.  Katılımcılara aralarda sabah ve öğleden sonra olmak üzere birer ikram ve öğle yemeği verilmiştir. Eğitmenler tarafından verilen dökümanlar çoğaltılarak katılımcılara dağıtılmış ve eğitim sertifikası verilmiştir.  

“1.4 Cross-domain reduction training Başlığı Altında Yer Alan Ekler: Uzmanların eğitim raporları, fotoğraflar, sertifikalar, eğitim notları, sunumlar, tutanaklar ve katılımcı imza listeleri”

2.1 Ailelere eğitim verilmesi:

Ailelere yönelik olarak Doç. Dr. Ayten DÜZKANTAR tarafından “mahremiyet ve cinsel eğitim ile istismara karşı korunma yolları” eğitimi ve  Prof. Dr. Atilla CAVKAYTAR tarafından “iletişim ve sosyalleşme” eğitimi  verilmiştir. Her eğitim birer gün yapılmış olup 15/06/2022 tarihinde yapılan mahremiyet eğitimine 213 kişi ve 29/06/2022 tarihinde yapılan sosyalleşme eğitimine 162 kişi olmak üzere toplam 375 kişi katılmıştır. Etkinlikte katılımcılara ara ikram ve öğle yemeği verilmiştir. Ailelerin eğitime katılması için özel rehabilitasyon merkezleriyle işbirliği yapılmış bu merkezler aileleri servisleriyle eğitimin yapıldığı Üniversitenin F. Sezgin toplantı salonuna getirmişlerdir. Ayrıca bilboardlar, brandalar ve haberler yoluyla eğitim duyurulmuş, ve projenin hedef grubundaki öğretmenler üzerinden ailelere ulaşılmaya çalışılmıştır. Bazı ailelerin engelli çocuklarıyla birlikte eğitime gelmeleri bir miktar gürültüye neden olsa da eğitimin genel atmosferi olumlu sonuçlanmıştır. Eğitim interaktif bir şekilde geçmiş katılımcılar birçok soru sormuş ve katkıda bulumuştur. Katılımcıların bir kısmı eğitim sonucunda bir dernek çatısı altında örgütlenmeye karar vermiştir.

“2.1 Family training Başlığı Altında Yer Alan Ekler: Uzmanların eğitim raporları, fotoğraflar, eğitim notları, sunumlar, tutanaklar ve katılımcı imza listeleri”

 

3.2 Destek Eğitimi Odalarının Donatımı: Sözleşme dokumanında 10 okulun destek eğitimi odasının donatılması öngörülmüş olmakla birlikte İl MEM’in talebi ve bütçe imkanlarının el vermesi sayesinde 27 okulun donatımı sağlanmıştır. Bu durum 10 nolu küçük değişiklik bildirimi ile sözleşme makamına bildirilmiştir. İlgili malzeme ve teknik şartnameler ektedir. Okulların 16’sı ilk okul 11 ortaokuldur. Verilen malzemler okuların destek eğitimi odalarına yada ayrılan ilgili bölümlere yüklenici tarafından tutanakla teslim edilmiş etikenlenmiş ve fotoğraflamıştır. Daha sonra Üniversite ve MEM arasında demirbaş devri protokolü yapılmış ve Taşınır işlem fişi (TİF) kesilmiştir.    

“3.2 Equipping Support Training Rooms Başlığı Altında Yer Alan Ekler: Ürün ve okul fotoğrafları, malzeme listesi ve şartnameleri”

Donatım yapılan okulların listesi 10. Küçük değişiklik içinde varilmiştir.

4.1 Iyi Uygulama Örnekleri Çalıştayı: Alan uzmanları, özel eğitim ve kaynaştırma öğretmenleri, özel eğitim ve kaynaştırma öğrencisi olan aileler, RAM öğretmenleri, MEM temsilcileri vd. Toplam 150 kişinin olduğu bir günlük çalıştay düzenlenmesi planlanmıştır. Çalıştay 27 Ekim 2022 tarihinde 160 kişin katılımıyla Üniversitenin kongre merkezinde gerçekleşmiştir. Bir açılış, bir kapanış oturumu ve katılımcılar üçe bölünerek üç ayrı salonda iki paralel oturum şeklinde gerçekleşmiş her bir salonda farklı konu başlıkları etrafında tartışmalar gerçekleştirilmiştir (çalıştay programı ektedir). Oturumlarda birer moderatör ve raportör bulunmuştur. Çalıştay için oturum moderatörleri ve raportörleri, üniversite ve RAM’ın uygun uzmanları arasından seçilmiştir. Açılış oturumuna rektör yardımcıları, genel sekreter, ilgili akademisyenler İl MEM Müdürü ve şube müdürleri, Başka kurumların müdürleri, STK’lar, aileler, ilgili öğretmenler ve yerel hakl katılmıştır. Katılım için davetiye dağıtımının yanısıra bilboardlar kullanılmış ve duyurular yapılmıştır.

Çalıştay sonucunda iyi uygulamaların derlenmesi, raporlaştırılması için bir çalıştay sornuç raporu oluşturulmuş ve kamuoyuyla paylaşılmıştır. Katılımcılara aralarda iki ikram ve öğle yemeği verilmiştir.

“4.1 Good practice samples workshop, Başlığı Altında Yer Alan Ekler: Katılımcı imza listeleri, Çalıştay programı, basın duyurusu, çalıştay raporu, çalıştay açılış sunumu, fotoğraflar”

 

4.2 Bingöl Özel Eğitim Raporu Hazırlanması: Özel eğitmin mevcut durumu, tarafların yaklaşımları, sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir araştırma yapılmış ve rapor olarak basılmış online paylaşıma sunulmuştur. Çalışma kısa ve orta vadeli bir eylem planı da içermektedir. Daha önce benzer çalışmalar yapmış bir yüklenici aracılığıyla çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinde aileler, öğretmenler, okul yöneticileri, rehabilitasyon merkezleri, STK’lar ve konunun diğer ilgili taraflarıyla görüşülmüş öğretmen ve ailelere birer anket uygulanmış sonuçları derlenerek mevcut literatür yardımı ile raporlaştırılmıştır. Üniversitenin ilgili akademisyenleri gönülü olarak, çalışmaya katkıda bulunmuştur. Rapor toplam 500 adet basılmış ve okullara, İl MEM’e, MEB’e, Valiliğe, üniversitedeki ilgili akademisyenelere dağıtılmıştır.

4.2 Preparation of Bingöl special education report Başlığı Altında Yer Alan Ekler: Teknik şartname, öğretmen ve veli anket örnekleri, alan çalışması görüşme örnekleri ve Bingöl Özel Eğitim Raporu

2.3. What has your organisation or any actor involved in the Action learned from the Action and how has this learning (including evidence from monitoring and evaluations) -been utilised and disseminated? What has and has not worked?

Describe if the action will continue after the support from the European Union has ended. Are there any follow up activities envisaged? What will ensure the sustainability of the action?

Kuruluşumuzun en önemli kazanımlarından biri böylesine büyük kapsamlı bir projenin tüm faaliyetlerini baştan sona kadar başka bir kuruluşla birlikte (RAM) planlayarak yürütmektir. Bu anlamda her bir kuruluşun kendi etki yetki ve çalışma alanında faaliyet yürütülürken söz konusu kuruluşlarla birlikte çalışmanın önemi anlaşılmış ve RAM’la iyi bir işbirliği gelişmiştir.

Öğrendiğimiz önemli hususlardan biri de öğretmenlerin eğitimlere katılımını ve eğitimin etkisini artırmak için eğitim verilen konuda alanın etkili uzmanlarının kullanımına yönelik hassasiyet gösterilmesidir. Bu anlamda alanı bilen akademisyenlerin eğitim vermesi etkili olacaktır. Ayrıca eğitim ortamı motivasyonu artıran önemli bir unsur olarak görülmüştür.

Diğer bir husus da, engelli ailelerine yönelik bir eğitim planlarken, eğitimin daha verimli geçmesi için onların çocuklarını eğitim saatlerinde farklı bir ortamda bir takım sokak/salon etkinlikleriyle oyalamak, eğlendirmek gerektiği yönündeki tespitimizdir. 

Sürdürülebilirlik açısından, proje sahibi Bingöl Üniversitesi’nin güçlü bir mali yapısı ve insan kaynağı ile eş-başvuran RAM’ın yetişmiş insan kaynağı ve alan bilgisi mevcuttur. Ayrıca iştirakçimiz Bingöl Belediyesi, bünyesinde oluşturduğu Sosyal Yaşam Merkezinde engellilere yönelik faaliyetler sürdürecektir. Bu merkeze yönelik olarak; RAM’ın çalışanları, gönüllü akademisyen ve öğretmenler ile üniversitenin Sosyal Hizmet Bölümü ve Psikoloji Bölümü öğrencileri staj ve gönüllü destek sunacaktır.

Bu projeyle geliştirilen mali, yönetimsel ve hibe yönetebilme kapasite benzer projeler için kullanılabilecektir. Yetiştirilen insan kaynağı, geliştirilen kitapçıklar, dijital içerikler ve raporlar ile oluşturulan yapılar projenin sürdürülebilirliği için önemli unsurlar olacaktır. Araştırma raporunun eylem planı bölümünde önerdiği tedbirlerin bir kısmı uygulansa bile sürdürülebilirliğe önemli bir katkı sağlayacaktır.

2.4. Explain how the action has mainstreamed cross-cutting issues such as promotion of human rights,[7] gender equality,[8] democracy, good governance, children’s rights and indigenous peoples, environmental sustainability[9] and combating HIV/AIDS (if there is a strong prevalence in the target country/region)[10].

Proje kapsamında yapılan faaliyetler, öğrenme güçlüğü çeken çocuklar, kaynaştırma öğrencileri ve özel eğitim öğrencilerinin eğitime erişimini ve eğitim ortamlarının iyileştirilmesini desteklemiştir. Özel rehabilitasyon merkezleri de sürece dahil edilerek ortamlarının iyileştirilmesi ve eğitim kalitesinin artırılması teşvik edilmiştir. Ailelere verilen eğitimlerde çocukların şiddet yerine profesyonel desteklerle kontrol edilmeleri teşvik edilmiş ve bu anlamda çeşitli yöntemler tavsiye edilmiştir. Proje bu çıktıları ile insan hakları, çocuk hakları ve eğitime erişim gibi ana akım konuları (genel konuları) önemli ölçüde desteklemiştir.  

2.5. How and by whom have the activities been monitored/evaluated? Please summarise the results of the feedback received from the beneficiaries and others.

Proje tarafları izleme ve değerlendirme sürecini belirli aralıklarla (ortalama iki ayda bir) sürdürmüş ve bunları tutanak şekline getirip imzalamışlardır (bu tutanaklar ekte sunulmaktadır). Bu amaçla Bingöl Üniversitesi’nden proje sorumlusu ve ekibi ile RAM Müdür ve Müd. Yardımcısı bir araya gelmiş, yapılan çalışmaları incelemiş ve yapılacak çalışmaların nasıl olması gerektiğine karar vermişlerdir. Aksayan noktalar için alınması gereken önlemler, işbirliği yapılacak kişi ve kuruluşlar, ortaya çıkan problemlerin aşılma yolları tartışılmıştır.  Ayrıca proje, tematik izleme uzmanı ve sözleşme yönetici ile finans yöneticisi tarafından yerinde incelenmiş projematik üzerinden düzenli izleme gerçekleştirilmiştir. Yapılan faaliyetlerin içeriği, görünürlüğü vb. konularda sürekli olarak projematik üzerinden yazışma yapılmış, onay alınmıştır.

Yararlanıcıların verdiği geri dönütlerin bazıları şunlardır: Kaynaştırma eğitimlerinin okuldaki kaynaştırma öğrencilerine yönelik yanlış yaklaşımları değiştirdiğine yönelik çokça görüş ifade edilmiştir. Bu eğitimi gerekli görmeyen öğretmenlerin de olduğunu belirtmek gerekir.

Bahsedeceğimiz diğer bir geri dönüt alanlar arası farkı azaltma eğitimiyle ilgilidir. Katılımcıların hemen tamamı bu eğitimi oldukça faydalı bulmuş, bilmedikleri alanlarda bilgilendiklerini ifade etmiş ve hatta bu eğitimin süresinin kısalığında yakınmışlardır.

Aileler ve özel rehabilitasyon merkezleri verilen aile eğitimlerinden genel olarak oldukça memnun kalmış, başka konularda da eğitim talep etmişlerdir.

Hazırlanan kitaplar ve Dijital içerikler öğretmenler tarafında oldukça olumlu karşılanmış ve önemli bir boşluğu dolduracağı ifade edilmiştir.

Özel Eğitimde İyi Uygulama Örnekleri Çalıştayı ve Özel Eğitim Araştırması bu alanda yapılan ilk çalışmalar olup hem alanla ilgili farkındalık oluşturmuş hem de sorunların çözümüne katkıda bulunarak bir sinerji yaratmıştır.

2.6. What has your organisation or any actor involved in the action learned from the action and how has this learning been utilised and disseminated?

Proje taraflarının hibe proje uygulama kapasitesi ve birbiriyle olan işbirlikleri artmıştır. Proje kapsamında birçok okula materyal desteği sağlanmış öğretmenleri eğitilmiş ve kapasiteleri artırılmıştır. Öğretmen eğitimlerinin etkisini artırmak için bu tarz eğitimlerin daha dikkatli planlanması gerektiğine yönelik farkındalık artmıştır. 

2.7. Please list all materials (and number of copies) produced during the action on whatever format (please enclose a copy of each item, except if you have already done so in the past).

Please state how the items produced are being distributed and to whom.

          Notepads; 700 units

          Pencil; 1000 units

          Brochure; 1000 tripled brochures

          Bag: 700 adet bez çanta

Yukarıdaki materyaller proje eğitim ve toplantılarında katılımcılara dağıtılmıştır.

          Roll up: 2 units

          Branda Afiş: 4 adet toplam 14 metre

          Swallowtail: 7 pcs

          Spider Info Board: 1 unit

Yukarıda dört materyal proje faaliyetlerinde kullanılmıştır.

          Renting billboards: Toplam 100 billboards hazırlanmış şehrin değişik yerlerinde farklı zamanlarda birer hafta askıda kalmıştır. Bilboardlar proje faaliyetlerini tanıtmak ve duyurmak amaçlı kulanılmıştır.

          T-shirt: 500 adet basılmış ve çoğunluğu aile eğitimlerinde kalanlarda okul ziyaretlerinden dağıtılmıştır.

          Promotion Sign: 1 unit proje ofisinin girişine asılmıştır. Ayrıca idari giderden hazırlanan bir tane RAM’ın girişine asılmıştır.

          Fen Bilgisi Etkinlik Kitabı: 500 adet

          Matematik Etkinlik Kitabı: 500 adet

          Türkçe Etkinlik Kitabı: 500 adet

          Hayat Bilgisi Etkinlik Kitabı: 500 adet

Bu kitaplar ilkokullardaki sınıf öğretmenlerine dağıtılmıştır.

          Uygulamalı Davranış Analizi: 500 adet, bu kitap ilk ve ortaokuldaki sınıf ve branş öğretmenlerine dağıtılmıştır.

          Bingöl Özel Eğitim Araştırması Raporu: 500 adet, bu araştırma okullara, İl MEM’e, MEB’e, Valiliğe, üniversitedeki ilgili akademisyenelere ve proje ofisini ziyaret eden ilgililere dağtılmıştır.

 

2.8. Please list all contracts (works, supplies, services) above EUR 60 000 awarded for the implementation of the action for the whole implementation period since the last interim report if any or during the reporting period, giving for each contract the amount, the name of the contractor and a brief description on how the contractor was selected, including compliance with EU restrictive measures.

Not applicable

  1.   Beneficiaries/affiliated entities, trainees and relations with Government/other cooperation

3.1. How do you assess the relationship between the beneficiaries/affiliated entities of this grant contract  (i.e. those  having signed  the mandate for the coordinator or an affiliated entity statement)? Please provide specific information for each beneficiary/affiliated entity.

Proje ortağımız olan RAM ile iyi bir ilişki geliştirilmiştir. Tüm proje çalışmaları işbirliği içerisinde ortaklaşa karar alınarak yürütülmüş her iki kurumda kendi sorumluluklarını yerine getirmiştir. RAM, MEM’le ilgili tüm süreçlerde aktif rol almış ve özel rehabilitasyon merkezleriyle bağlantıyı kurmuştur. Proje iştirakçimiz olan Bingöl Belediyesi projenin toplantılarına katılmış ve destek sunmuştur. Asıl rolü aile çocuk akademisi faaliyetinde olduğundan (faaliyet 3.1) ve bu faaliyet projeden çıkarıldığı için sembolik bir desteği olmuştur.

3.2.    Is the above agreement between the signatories to the grant contract to continue? If so, how? If not, why?

Başka projelerde ve çalışmalarda birlikte çalışılması düşünülmektedir.

3.3. How would you assess the relationship between your organisation and State authorities in the action countries? How has this relationship affected the action?

Kamu kurumlarıyla aktif ve işbirlikçi bir ilişki yürütülmüştür. Başta il MEM olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Fırat Kalkınma Ajansı gibi kuruluşlar ile MEM’e bağlı projeyle ilgili kuruluşlarla (özel rehabilitasyon merkezleri, okullar) aktif bir işbirliği yürütülmüştür.

3.4. Where applicable, describe your relationship with any other organisations involved in implementing the action:

  •     Associate(s) (if any)
  •     Contractor(s) (if any): Yüklenicilerimizle sorun yaşanmamıştır.
  •     Final beneficiaries and target groups

Hedef gurubumuzda yer alan öğretmenler, aileler, STK’lar, ilgili kurumlar ve okullar büyük çoğunlukla proje ekibinden faaliyetlerinden önemli ölçüde memnun kalmışlardır.

  • Other third parties involved (including other donors, other government agencies or local government units, NGOs, etc.)

Engelliler konusunda çalışan STK’lar projeye destek sunmuş ve çalıştay, araştırma, aile eğitimleri gibi faaliyetlere katkı sağlamışlardır.

3.5. Where applicable, outline any links and synergies you have developed with other actions.

Not applicable

3.6. If your organisation has received previous EU grants in view of strengthening the same target group, in how far has this action been able to build upon/complement the previous one(s)? (List all previous relevant EU grants).

Not applicable

3.7. How do you evaluate cooperation with the services of the contracting authority?

Projenin sözleşme yöneticisi ve tematik izleme uzmanıyla sürekli bir irtibat sağlanmıştır. Olumsuz bir durum yaşanmamıştır. Bizimle aktif bir işbirliği sürdürdükleri için teşekkür ederiz. Projematik sisteminde zaman zaman erişim sorunları yaşanmıştır.

3.8.    Where applicable, include a traineeship report on each traineeship which ended in the reporting period to be prepared by the trainee including the result of the traineeship and assessment of the qualifications obtained by the trainee with a view to his/her future employment.

Not applicable

 

  1.   Visibility

How is the visibility of the EU contribution being ensured in the action?

The European Commission may wish to publicise the results of actions. Do you have any objection to this report being published on the EuropeAid website? If so, please state your objections here.

Projenin görünürlük materyalleri üzerinden ve tanıtım toplantısı, eğitimler, aile seminerleri, çalıştay gibi tüm faaliyetlerinde AB hibe katkısının görünürlüğü sağlanmıştır.

Proje sonuçlarının yayınlanmasında her hangi bir sakınca görülmemektedir.

 

  1.   Location of records, accounting and supporting documents

Please indicate in a table the location of records, accounting and supporting documents for each beneficiary and affiliated entity entitled to incur costs.

 

Bingöl Üniversite Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Selahattin Eyyubi Mah Üniversite Cad. No.1 Rektörlük Binası Kat:2 Proje uygulamalarına ait dökümanlar, nihai mali raporu ve teknik rapora ait tüm dökümanlar.
Bingöl Rehberlik ve Araştırma Merkezi Yenişehir Mahallesi, Hastane Caddesi, Melikşah Sokak Merkez/Bingöl MEM’e ilişkin yazışmalar, okullara devredilen demirbaş malzeme kayıtları

 

 

The European Commission may wish to publicise the results of actions. Do you have any objection to this report being published on the website of DG International Cooperation and Development ? If so, please state your objections here.

Proje sonuçlarının yayınlanmasında her hangi bir sakınca yoktur.

 

Name of the contact person for the action: Mahmut BUYANKARA

 

Signature: ………………………………   Location: BİNGÖL

 

Date report due: 31/05/2023                   Date report sent:

 

[1] ‘Target groups’ are the groups/entities who will be directly positively affected by the project at the project purpose level, and ‘final beneficiaries’ are those who will benefit from the project in the long term at the level of the society or sector at large.

[2] The relevant terminology (i.e. outputs, outcome, indicators, etc.) is defined in the logical framework matrix template attached to the guidelines for applicants (Annex e3d).

[3] Including those of people with disabilities. For more information, see ‘Guidance note on disability and development’ at https://ec.europa.eu/europeaid/disability-inclusive-development-cooperation-guidance-note-eu-staff_en

[4] See Guidance on Gender equality at https://ec.europa.eu/europeaid/toolkit-mainstreaming-gender-equality-ec-development-cooperation_en

[5] See Guideline for environmental integration at https://ec.europa.eu/europeaid/sectors/economic-growth/environment-and-green-economy/climate-change-and-environment_en 

[6] Tüm faaliyetlerle ilgili ekler bu başlık altındaki ilgili faaliyete eklenmiştir.

[7] Including those of people with disabilities. For more information, see ‘Guidance note on disability and development’ at https://ec.europa.eu/europeaid/disability-inclusive-development-cooperation-guidance-note-eu-staff_en

[8] https://ec.europa.eu/europeaid/toolkit-mainstreaming-gender-equality-ec-development-cooperation_en

[9] Guidelines for environmental integration are available at: https://ec.europa.eu/europeaid/sectors/economic-growth/environment-and-green-economy/climate-change-and-environment_en 

[10] Please refer to EC Guidelines on gender equality, disabilities, etc.